De tijd gaat snel, in de periode van Corona raakt het besef van tijd ook weleens uit het oog. Via een LinkedIn melding werd ik er aan herinnerd al twee jaar onderweg te zijn met Binos. Een mooi moment om kort terug te blikken op mijn prille ondernemers leven. 

Starten met een eigen bedrijf

Achteraf is de keuze om een eigen bedrijf op te starten vanzelfsprekend geweest. Echter had ik vier jaar geleden, toen ik nog aan het studeren was, niet de verwachting op dit moment zelfstandig ondernemer te zijn.

Terugkijkend naar de basisschool waren er toch al duidelijke signalen. In die tijd wou ik veel projecten die ik zelf had opgestart ook voor mijzelf houden, instroom van anderen werd dan ook moeilijk geaccepteerd, ik wou alle regie in handen houden. 

De start van Binos begon bij mijn broer, die eigenaar is van Jonkman’s Stofferingen, waarvoor ik in eerste instantie vrijwillig administratief werk verrichte. Voor hem de kans om te proeven aan het ondernemerschap, voor mij de kans om me te ontwikkelen op administratief en fiscaal gebied. Door te voelen aan de vrijheid die het ondernemerschap met zich meebrengt, kwam de trigger om Binos op te richten. Voor velen is het lastig om een bedrijfsnaam te bedenken, maar voor mij vanzelfsprekend gezien het feit dat “Binos” mijn bijnaam is. Deze heeft mijn echte naam op de middelbare school doen vervagen. Vanaf toen stond voor mij al vast dat deze bijnaam gebruikt zou worden als bedrijfsnaam, mocht ik ooit voor mezelf beginnen. 

Persoonlijke ontwikkeling

De afgelopen jaren heb ik veel kennis opgedaan met name door boeken te lezen op het gebied van: efficiënt werken, mindset en de economie. Maar voornamelijk op persoonlijke ontwikkeling en succes. Eveneens zijn er vele uren opgegaan in het luisteren naar podcasts waarin ondernemers hun ervaring en kennis delen. Mocht je benieuwd zijn welke boeken mij geïnspireerd hebben, vraag het me gerust! De fiscale studie die ik heb gevolgd, tijdens mijn werk in loondienst en parttime ondernemen, was een mooie periode waarin ik enorm veel heb kunnen leren. Mijn mening is dan ook dat het halen van een opleiding laat zien dat je doorzettingsvermogen hebt, maar dat de echte kennis wordt opgedaan in de praktijk. 

Vanaf 1 januari 2020 ben ik dan ook volledig voor mezelf begonnen. De combinatie van loondienst en een eigen onderneming was voor mij niet meer houdbaar, vanwege het grote contrast. Sindsdien is alles in een stroomversnelling gegaan. Om een impressie te geven, de verwachte omzet van 2020 ten opzichte van de werkelijke omzet 2019, is tien keer zo hoog. Dit heeft ertoe geleid dat eerder gestelde financiële doelen voor een tijdsbestek van drie jaar, allemaal al zijn voltooid. Al met al hebben deze inzichten mij een andere kijk gegeven op het gebied van ondernemen en mij gebracht waar ik nu ben. 

Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd als beginnend ondernemer, is het stellen van uitdagende doelen en zo concreet mogelijk. Hierbij maak ik onderscheid tussen doelen op korte en lange termijn. Om jullie een beeld te geven over hoe ik de toekomst van Binos voor mij zie, deel ik een aantal hieronder:

Toekomst (korte termijn)

Binnen 1 jaar: 

  • Kantoor in Heerenveen
  • Kantoorhond
  • NOAB Keurmerk
  • Eerste personeelslid

Toekomst (lange termijn)

Binnen 3 – 5 jaar: 

  • Bedrijfsstructuur omzetten naar B.V.
  • Meerdere personeelsleden 
  • Een op zichzelf staand bedrijf (oftewel het bedrijf is zelf redzaam bij mijn afwezigheid).

Deel dit bericht via: