Bent u ZZP’er en blijft uw omzet per jaar onder de 20.000 euro? Dan is de nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR) wellicht interessant voor u.  De kleineondernemersregeling (KOR) verandert vanaf 1 januari 2020. U kunt dan kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (BTW) als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. U dient uiterlijk 20 november aan te geven of u mee wilt doen vanaf 1 januari 2020, mocht u later als nog willen aansluiten kan dit ook.  Indien u de keuze maakt om deel te nemen aan de nieuwe KOR, geldt deze keuze voor drie jaar of tot wanneer u de grens van 20.000 euro omzet overschrijdt, indien u deze grens overschrijdt, dient u dit direct door te geven aan de belastingdienst. Vanaf dat moment zult u weer BTW aangiftes moeten doen omdat de vrijstelling vervalt.

Regeling tot en met 2019

Moest u in een jaar minder dan € 1.883 btw betalen? Dan kon u in aanmerking komen voor belastingvermindering. Of u hoefde helemaal geen btw te betalen. U maakte dan gebruik van de oude kleineondernemersregeling.

Voor wie is de nieuwe kleine ondernemersregeling interessant?

In tegenstelling tot de oude regeling, waarbij de KOR alleen te gebruiken is voor eenmanszaken en samenwerkingsverbanden zoals de maatschap of vof, kunnen ook rechtspersonen zoals verenigingen, stichtingen en BV’s gebruik maken van de nieuwe KOR.

Het voordeel van deelnemen aan de nieuwe regeling is dat u geen BTW meer in rekening hoeft te brengen bij uw klanten. U hoeft geen BTW aangifte te doen en u heeft minder administratieve lasten.

Indien u te maken heeft met particuliere klanten of klanten die de BTW op inkoop niet kunnen terugvragen, dan is de nieuwe KOR interessant voor u. Door met dezelfde verkoopprijs te werken als voorheen met BTW, heeft u met de nieuwe KOR de af te dragen BTW als extra marge. Daarentegen kunt u geen BTW meer terugvragen op uw inkoop, waardoor uw kosten ook hoger zullen uitvallen, vooral bij grotere investeringen levert dit een grote kostenpost op.

Wanneer u vooral werkt met zakelijke klanten die de BTW wel kunnen terug vragen op inkoop, is de KOR minder interessant. Op al uw inkoop mag u de BTW namelijk niet meer terugvragen, waardoor de kosten hoger uitvallen. Om dezelfde marge te houden zal u de verkoopprijs exclusief BTW moeten opschroeven, waardoor uw prijs minder interessant is voor uw zakelijke klanten.

Deel dit bericht via: