Rond de feestdagen is het weer tijd voor de relatiegeschenken. Ieder jaar proberen ondernemers elkaar weer blij te maken met een leuk initiatief om waardering te laten blijken. Hierbij worden er vaak relatiegeschenken gegeven aan relaties en kerstpakketten aan het gewaardeerde personeel.

Gemengde kosten

Relatiegeschenken worden op verschillende manier samengesteld. Wat het ook lastiger maakt om te bepalen of de kosten volledig aftrekbaar zijn voor de belastingdienst of niet. Voor BV’s en NV’s zijn deze kosten 100% aftrekbaar. Voor de eenmanszaken en V.O.F. ’s onder ons ligt het belastingtechnisch wat lastiger. Relatiegeschenken bestaan namelijk vaak uit voedsel en dranken, echter zijn er ook relatiegeschenken die kunnen worden beoordeeld als marketingkosten, denk hierbij bijvoorbeeld aan kaarten.

Representatiekosten

Indien het bij een relatiegeschenk gaat om drank en voedsel wordt het geschenk beoordeeld door de belastingdienst als representatiekosten. Wat inhoudt dat 80% van de kosten aftrekbaar is. Voor de bedrijven die grotere kostenposten hebben voor relatiegeschenken kan er ook gekozen worden om het deel van het totaalbedrag af te trekken dat boven de drempel van € 4.500 uitkomt.

BTW-regeling

Naast de aftrekbare kosten komt u ook in aanraking met de BUA-regeling (BTW) bij het geven van relatiegeschenken. Voor uw relatiegeschenken, mag u de voorbelasting niet terug vragen als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • de ontvangers van uw geschenk, als zij het zelf zouden kopen, minder dan 30% BTW kunnen aftrekken, én
  • u over het drempelbedrag heengaat.

De eerste voorwaarde heeft betrekking op geschenken die gegeven worden aan bijvoorbeeld particulieren en verenigingen, waarbij de particulier de BTW niet terug kan vragen en de verenigingen zijn vrijgesteld van BTW, waardoor men dus minder dan 30% BTW kan terugvragen.

Het drempelbedrag is € 227 (exclusief btw) per ontvanger per boekjaar. Zijn uw jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag? Dan mag u de btw hierover aftrekken. Het gaat dan om het bedrag wat boven de €227 euro per genodigde uitkomt.

Zakelijk etentje

Naast de relatiegeschenken is december ook de maand om zakelijke etentjes te organiseren. Ook deze zakelijke etentjes worden gezien als representatiekosten voor het bedrijf. Wat dus neerkomt op dezelfde regeling die hierboven is genoemd. Echter zit hier nog een verschil in, de BTW op eten en drinken die genuttigd wordt in de horeca is niet aftrekbaar voor de BTW aangifte, stel uw etentje kost 100 euro exclusief BTW, dan kunt u 80% van 106 euro (6 procent extra vanwege niet aftrekbare BTW) meenemen in de kosten voor uw bedrijf, dus 84,80 euro.

Vraag advies bij twijfel!

De situatie rondom het verstrekken van relatiegeschenken en etentjes kan dus al snel complex worden, het is dan ook verstandig om contact op te nemen met een deskundige om deze kosten goed te kunnen verwerken volgens de fiscale regels.

Deel dit bericht via: